Examinarea lagingelui prin video-stroboscop

Examenul stroboscopic laringian (al corzilor vocale) este un examen endosocopic, care permite vizualizarea in detaliu a corzilor vocale. In timpul fonatiei (emiterea unui sunet, vorbit sau cantat) corzile vocale vibreaza, adica au o miscare oscilatorie periodica. Miscarile se realizeaza insa la o viteza foarte mare, care nu permite observarea lor distincta la examenul cu oglinda laringiana. Principiul stroboscopiei consta in vizualizarea obiectelor care vibreaza sau se rotesc periodic cu o viteza atat de mare, incat miscarile lor successive nu pot fi percepute cu ochiul liber. Efectul stroboscopic se realizeaza prin iluminarea ritmica a corzilor vocale cu fulgere luminoase a caror frecventa este egala sau putin diferita de cea a miscarii corzilor vocale. Se obtine astfel imaginea de „miscare aparent stationara” cand frecventa fulgerelor luminoase coincide perfect cu frecventa vibratiei corzilor vocale sau imaginea de „miscare aparent incetinita” atunci cand frecventa fulgerelor luminoase nu coincide perfect cu frecventa de vibratie a corzilor vocale. Fulgerele luminoase sunt emise de o lampa cu xenon in functie de frecventa sunetului emis de catre pacient intr-un microfon. Deci vocea pacientului este cea care comanda prin microfon frecventa fulgerelor luminoase care ilumineaza corzile vocale. Apoi imaginile sunt preluate de o camera video si transmise unei unitati de control care permite afisarea imaginilor pe un monitor. In acest fel medicul are in fata direct imaginea corzilor vocale, vizualizeaza modul de vibratie al acestora si are posibilitatea de a aprecia starea de sanatate sau de boala a acestora. Prin Examenul stroboscopic al corzilor vocale se apreciaza :
  • frecventa fundamentala a sunetului emis de pacient
  • simetria miscarilor corzilor vocale
  • amplitudinea vibratiei corzilor vocale
  • prezenta portiunilor non-vibrante ale corzilor vocale si alti parametrii care permit aprecierea in amanunt a starii de sanatate a corzilor vocale
Examenul stroboscopic laringian este indicat tuturor celor care au o problema cu vocea (sunt ragusiti), fie ei profesionisti vocali sau neprofesionisti, deoarece permite vizualizarea in detaliu a oricarei modificari de la nivelul corzilor vocale. De asemenea examenul stroboscopic laringian este indispensabil pentru cei care efectueaza sedinte de reeducare vocala (foniatrie), atunci cand se recupereaza dupa o afectiune a corzilor vocale. Examenul stroboscopic laringian se realizeaza in cabinetul de O.R.L., este complet nedureros, dureaza putin si necesita doar o usoara anestezie a faringelui cu spray anestezic pentru diminuarea reflexelor faringiene. Examenul stroboscopic laringian extrem de valoros si important pentru toti cei care au o tulburare a vocii, adulti sau copii, profesionisti sau neprofesionisti de voce vorbita sau cantata.